A csonok világa

Már régóta érlelődik bennem a gondolat, hogy van valami hasonlóság a magyar és a koreai néplélekben és gasztronómiában. 

A jeon (magyarul cson) a serpenyőben sütött palacsintaszerű tésztában vagy egyszerűbben párizsiasan sütött koreai ételek elnevezése. Készülhet tojással, liszttel vagy valamilyen tésztaszerű keverékkel, húsfélékből, zöldségekből, kimcshiből, tenger gyümölcseiből és édes változatai is vannak. A csont pancshanként, azaz kísérőételként fogyasztják, lehet előétel vagy andzsu, azaz alkoholos italok mellé felszolgált harapnivaló.

Mi tegnap háromféle csont készítettünk. Egyet zukkiniből, egyet paprikába töltött darált sertéshúsból, és egyet fasírtszerűen fűszeres darálthúsból. Végeredményben a paprikába ugyanezt a húsos tölteléket tettük. A fasírtoknál fontos a szabályos köralak, kb.3. centi szélesseg, 1 centi magasság és a körben szélek megerősítése  a hús kihúzásával.

A csonokat egy kétrész szójaszósz, kétrész almaecet és egyrész kristálycukor keverékéből álló öntetbe mártogatjuk. Mi 2 ek. szójaszósz, 2. ek. almaecetet és 1 ek. cukrok használtunk a mártogatóhoz.

Gochu-jeon (olajban sült csili vagy hegyes erős paprika párizsiasan)

Hozzávalók:

200 gramm darált sertéshús
2 hegyes erős paprika
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott újhagyma
1 evőkanál mirim
1 csipet őrölt gyömbér
2 tojás
3 evőkanál olaj a sütéshez

A hús összekeverjük a fűszerekkel. A hegyes erős paprikát először félbevágjuk, majd vízszintesen is elvágjuk. A paprikákat kicsumázzuk. A belsejét liszttel megszórjuk, beletöltjük a darálthúst, úgy, hogy a paprika szélein ne nyúljon túl a töltelék. Vízszintesen is lelapogatjuk a tölteléket.

Ha megtöltöttük a paprikákat, lisztbe forgatjuk őket. A megmaradt darálthúsból kis érméket formázunk és ezeket is lisztbe forgatjuk. A tojásokat felverjük és beleforgatjuk a papikákat és a fasírtérmeket. Serpenyőben olajat hevítünk és forró olajban kisütjük a finomságokat.




By by 南宮博士 - https://www.flickr.com/photos/gameimp/528264199/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3535658

Hobak-jeon (olajban sült cukkini párizsiasan)

A cukkinit fél centis darabokra vágjuk, megsózzuk, picit állni hagyjuk. Papírtörlővel letöröljük a nedvességet, a cukkiniket lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, és forró olajban kisütjük,

Megjegyzések