Gungjung tteokpokki jidannal



A tteokpokki egy rizstészta, ami vagy nudli alakú vagy kerek és lapos, mint egy jégcsapretek szelet. Először meg is ijedtem, hogy már megint retekből készítünk valamit, de kiderült, hogy az a fehér vízben áztatott valami, az tészta. A Gungjunk tteokpokki pedig egy, a királyi asztalra szánt, nem csípős, szószos tésztaétel zöldségekkel. A királyi asztalra szánt ételek általában nem voltak csípősek, mert azt remélték, hogy így  bőségesebb lesz a királyi ágyasoknál a gyermekáldás. A tetején geometrikus mintázatú tojásdísszel rakták ki jelölve, hogy csakis a kiemelt kedves személynek készült.



A recept Csajka Edit gyűjtése alapján a következő:

Hozzávalók:
- Tteok (rizstészta) kb. egy csészényi       - Fokhagyma 3 gerezd                     - Tojás 1db
- Zöldhagyma 1-2 szál                               - Vöröshagyma 1/2 db                     - Étolaj
- Shitake gomba 3-4 db
- Csiperke gomba 1 db                           - 15-20 dkg marhahús
(tarja v. borjúcomb)                     
- Szezámolaj
- Szójaszósz 3-4 evőkanálnyi                  - Mirin 1 evőkanál                           - Csipet szezámmag
- Kukorica szirup 1 evőkanál                  - Osztrigaszósz 1 evőkanál              - Csipet só
- Cukor 1.5 evőkanál
- Törött feketebors, 1 tk.

1. Előkészítés:

A húst beáztatjuk, alaposan átmossuk
A shitake gombát beáztatjuk legalább 1 órával korábban.
Másik tálban a tteokot áztatjuk vízben, legalább 1 órával korábban. Soha nem száradhat ki!

2. Pácolás:
Beletesszük a szójaszószba az apróra vágott fokhagymát és a zöldhagyma fehér részét. Kevés törött feketeborsot teszünk bele, összekeverjük.
Hozzáadjuk még az osztrigaszószt, a mirint, a kukorica szirupot és a cukrot, és jól elkeverjük.

A húst nagyon vékonyra vágjuk (kb. 2cmx1cmx1-3mm). Visszatesszük az edényébe és ráöntjük a szójaszószos keverék felét, v inkább kicsit kevesebbet.

3. Elkészítés:
- A vöröshagymát vékony félholdra vágjuk
- A zöldhagyma zöld részét 2-3 cm rombuszokra vágjuk. A közepét elrakjuk más ételhez, mert itt már nem kell, de 1-3 vékony szálat meg kell hagyni díszítésnek
- Shiitake gombát és a csiperkét „zsülienre” vágjuk, miután a torzsát kimetsszük belőle. Ha maradt keményebb része, azt is kivágjuk, mert nem fog jól megsülni. A levét félretesszük, a sütésnél szükség lehet rá, amikor felöntjük vele az ételt.

4. JIDAN (papírtojás)
A tojást szétszedjük sárgájára és fehérjére. A serpenyőbe olajat öntünk és papírtörlővel szétkenjük. Felforrósítjuk a serpenyőt, de ne legyen nagyon forró, egy mozdulattal beleöntjük először a fehérjét. Nem kell palacsintára nyújtani, úgy sokkal jobb, ha nem folyik szét. Nem jó, ha nagyon vékony. Levesszük a serpenyőt a gázról és hagyjuk magától sülni. Ha úgy látjuk, hogy nem elég, akkor kisebb pillanatokra visszatesszük a serpenyőt a gáz fölé. Lassan kell sülnie, mert különben buborékos lesz, és megbarnulhat. Másik oldalát is meg kell sütnünk. Ott is fehérnek kell maradnia. A sárgájával is így járunk el, pálcával húzzuk kicsit kerek formára. Amikor kész vannak, egy külön tányérra tesszük hűlni. Nagyon fontos a türelem!

1 cm széles csíkokat vágunk a tojásfehérjéből és ferdén (1 cm oldalú) rombusz alakokat vágunk bele. Sárgájával is így járunk el. Kinézet, ahogy a tányéron mutatnia kell: 1 fehér, 1 sárga, 1 fehér, 1 sárga stb. Virág közepét bogyóval díszítik leggyakrabban (jujube, áfonya, de szórhatunk a közepébe fekete szezámmagot, vagy a gomba fekete darabkáját tehetjük rá, esetleg pici, karikára vágott zöldhagymát).

5. Sütés:
2 kisebb kanálnyi szezámolajt öntünk a serpenyőbe. Bele 1 hagymaszelet: ha serceg, kezdünk:
1. Vöröshagyma, amíg meg nem üvegesedik.
2. Hús a saját pácával együtt (amikor már nem rózsaszín, lehet kóstolni)
3. Rizstészta (Tteok) a félretett maradék szójaszószt locsoljuk rá kanalanként, mert a tésztát nedvesen kell tartani, mert megkeményedik. Így pároljuk.
Kóstolni kell, mert ha nagyon sós a szójaszósztól, inkább a shitake gomba levével öntözzük tovább
4. Shitake gomba (szósz, vagy gombalé kell rá is)
5.Csiperke
5. Zöldhagyma
Addig sütjük, amíg a zöldhagyma éppen csak megfonnyad, és minden összetevő puha lesz.

Tálalás:
Tányérra rakjuk a kész ételt és a tojás fehérjéből meg a sárgájából virágszirmokat csinálunk. A maradék zöld hagymaszálakból szárakat, leveleket készítünk a virágoknak.

Koreai hagyomány, érdekesség: azért kell a jidan-virágot a tteokpokki tetejére tenni (és nem mellé), hogy jelezzük, ehhez az ételhez nem nyúltak, csakis a kiemelt kedves személynek készült.


Megjegyzések