A tteokpokki egy rizstészta, ami vagy nudli alakú vagy kerek és lapos, mint egy jégcsapretek szelet. Először meg is ijedtem, hogy már megint retekből készítünk valamit, de kiderült, hogy az a fehér vízben áztatott valami, az tészta. A Gungjunk tteokpokki pedig egy, a királyi asztalra szánt, nem csípős, szószos tésztaétel zöldségekkel. A királyi asztalra szánt ételek általában nem voltak csípősek, mert azt remélték, hogy így bőségesebb lesz a királyi ágyasoknál a gyermekáldás. A tetején geometrikus mintázatú tojásdísszel rakták ki jelölve, hogy csakis a kiemelt kedves személynek készült.
A recept Csajka Edit gyűjtése alapján a következő:
Hozzávalók:
- Tteok (rizstészta) kb. egy csészényi
- Fokhagyma 3 gerezd - Tojás 1db
- Zöldhagyma 1-2 szál - Vöröshagyma 1/2 db
- Étolaj
- Shitake gomba 3-4 db
- Csiperke gomba 1 db - 15-20 dkg marhahús
(tarja v. borjúcomb)
- Szezámolaj
- Szójaszósz 3-4 evőkanálnyi - Mirin 1 evőkanál - Csipet szezámmag
- Kukorica szirup 1 evőkanál - Osztrigaszósz 1 evőkanál - Csipet só
- Cukor 1.5 evőkanál
- Törött feketebors, 1 tk.
1. Előkészítés:
A húst beáztatjuk, alaposan átmossuk
A shitake gombát beáztatjuk legalább 1 órával
korábban.
Másik tálban
a tteokot áztatjuk vízben, legalább
1 órával korábban. Soha nem száradhat
ki!
2. Pácolás:
Beletesszük a
szójaszószba az apróra vágott fokhagymát és a zöldhagyma fehér részét. Kevés törött
feketeborsot teszünk bele, összekeverjük.
Hozzáadjuk
még az osztrigaszószt, a mirint, a
kukorica szirupot és a cukrot, és jól elkeverjük.
A húst nagyon vékonyra vágjuk (kb.
2cmx1cmx1-3mm). Visszatesszük az edényébe és ráöntjük a szójaszószos keverék
felét, v inkább kicsit kevesebbet.
3. Elkészítés:
-
A vöröshagymát vékony félholdra
vágjuk
-
A zöldhagyma
zöld
részét 2-3 cm rombuszokra vágjuk. A közepét elrakjuk más ételhez, mert itt már
nem kell, de 1-3 vékony szálat meg kell hagyni díszítésnek
- Shiitake gombát és a csiperkét „zsülienre” vágjuk, miután a torzsát kimetsszük belőle.
Ha maradt keményebb része, azt is kivágjuk, mert nem fog jól megsülni. A levét félretesszük,
a sütésnél szükség lehet rá, amikor felöntjük vele az ételt.
4. JIDAN (papírtojás)
A tojást szétszedjük sárgájára és fehérjére. A serpenyőbe olajat öntünk és papírtörlővel szétkenjük. Felforrósítjuk a serpenyőt, de ne legyen
nagyon forró, egy mozdulattal beleöntjük először
a fehérjét. Nem kell palacsintára nyújtani, úgy sokkal jobb, ha nem
folyik szét. Nem jó, ha nagyon vékony. Levesszük a serpenyőt a gázról és hagyjuk
magától sülni. Ha úgy látjuk, hogy nem elég, akkor kisebb pillanatokra
visszatesszük a serpenyőt a gáz fölé. Lassan kell sülnie, mert különben
buborékos lesz, és megbarnulhat. Másik oldalát is meg kell sütnünk. Ott
is fehérnek kell maradnia. A sárgájával
is így járunk el, pálcával húzzuk kicsit kerek formára. Amikor kész
vannak, egy külön tányérra tesszük hűlni. Nagyon
fontos a türelem!
1 cm széles csíkokat
vágunk a tojásfehérjéből és ferdén (1 cm oldalú) rombusz alakokat vágunk
bele. Sárgájával is így járunk el. Kinézet, ahogy a tányéron mutatnia kell: 1
fehér, 1 sárga, 1 fehér, 1 sárga stb. Virág közepét bogyóval díszítik
leggyakrabban (jujube, áfonya, de szórhatunk a közepébe fekete szezámmagot,
vagy a gomba fekete darabkáját tehetjük rá, esetleg pici, karikára vágott
zöldhagymát).
5. Sütés:
2 kisebb kanálnyi
szezámolajt öntünk a serpenyőbe. Bele
1 hagymaszelet: ha serceg, kezdünk:
1. Vöröshagyma, amíg meg nem üvegesedik.
2. Hús a saját pácával együtt (amikor már
nem rózsaszín, lehet kóstolni)
3. Rizstészta (Tteok) a félretett maradék
szójaszószt locsoljuk rá kanalanként, mert a tésztát nedvesen kell tartani,
mert megkeményedik. Így pároljuk.
Kóstolni
kell, mert
ha nagyon sós a szójaszósztól,
inkább a shitake gomba levével
öntözzük tovább
4. Shitake gomba (szósz, vagy gombalé kell
rá is)
5.Csiperke
5. Zöldhagyma
Addig sütjük,
amíg a zöldhagyma éppen csak megfonnyad, és minden összetevő puha lesz.
Tálalás:
Tányérra
rakjuk a kész ételt és a tojás fehérjéből
meg a sárgájából virágszirmokat csinálunk.
A maradék zöld hagymaszálakból szárakat,
leveleket készítünk a virágoknak.
Koreai hagyomány, érdekesség: azért kell a jidan-virágot
a tteokpokki tetejére tenni (és nem mellé), hogy jelezzük, ehhez az ételhez nem
nyúltak, csakis a kiemelt kedves személynek készült.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése