Mungóbabcsíra namul és jégcsapretek namul

Ezen a héten elbúcsúztunk a főételektől és a kísérő fogásokkal kezdtünk el foglalkozni. Kezdetben azt gondoltam, hogy ez egy unalmasabb dolog lesz, de ha csak ránézünk erre a képre kiderül, hogy ezt egy színpompás világ, és mint ilyen, számomra egyben roppant izgalmas. 


A namul a bármilyen növényféleségből készülő pancshan (kísérő étel) megnevezése a koreai gasztronómiában. A hagyományos zöldségfélék mellett a koreai konyha olyan növények gyökerét, hajtását és levelét is felhasználja, ami a magyar étkezési kultúrában merőben szokatlan lehet, mint például a páfrány, a varjúháj vagy a kínai harangvirág gyökere. Gyógynövényeket is szívesen fogyasztanak ilyen módon.
Az elkészítési módok változatosak, blansírozhatják, párolhatják, főzhetik, hirtelen süthetik vagy nyersen is felszolgálhatják a namulokat. Az ízesítés tekintetében is számos lehetőség van, a szójaszósz, a szezámolaj, a fokhagyma, a só, az ecet vagy a kocshudzsang is gyakorta használt.

Mi kétféle namult készítettünk, egy nyers zöldségbőlés egy blansírozott zöldségből valót. Zsülienre vágott daikonretekből vagy más néven jégcsapretekből készült a nyers namulunk és mungóbabcsírából a blansírozott. A jégcsapretekhez hasonlóan készíthetünk namult almából, körtéből, zellerből. A blansírozott változathoz használthatunk spenótot, de szerintem akár cukkinit vagy padlizsánt is.

Mungóbabcsira namul

Kb. 10 dkg mungóbabcsíra gyökereit levagdossuk, esetleges csúnya részeit eltávolítjuk, megmossuk.
Vízet forralunk, a vízben a babcsírát 5 percig blansírozzuk. Ezután leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a következő mixből készült öntetben jól átforgatjuk:

- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál szezámolaj
- 1 evőkanál karikára vágott újhagyma
- fél evőkanál nagyon apróra vágott fokhagyma
- háromnegyen evőkanál pirított szezámmag (morzsoluk meg a magokat mielőtt rádobjuk a salátára)

Jégcsapretek namul avagy muchse

A kb. 6-7 centi hosszú, tömzsi, hófehér jégcsapretket nagyon vékonyan zsüliennre vágjuk és 1 teáskanál csilipehellyel megszórjuk, ettől a színe rózsaszínesre válik. A következő alapanyagokból készül keverékben jól átforgatjuk:

- 1 evőkanál karikára vágott újhagyma
- 1 evőkanál finomra vágott már már pasztásított fokhagyma
- 1 teáskanál szardella szósz
- 1 teáskanál cukor
- 1 vagy két evőkanál almaecet
- 1 teáskanál szilvakivonat
- 1 evőkanál pirított szezámmag

Ízlés szerint persze az arányokon picit változtathatunk.

 

A változatos zöldségekből és gyógynövényekből származó namulokat itt gyűjtöttem össze:

khongnamul콩나물Főtt szójababcsíra fűszerezve.
sigumcshi namul시금치나물Spenótból készül, szezámolajjal, fokhagymával és szójaszósszal
mijok mucshim미역무침Vakaméból (ehető tengeri hínár) készül.
muszengcshe/mucshe무생채/무채Zsülienre vágott daikonretekből készül.
koszari namul고사리나물Saspáfrány (Pteridium aquilinum) hirtelen sütve, fokhagymával, szójaszósszal tálalva.
cshünamul취나물Ligularia fischeri előfőzve, szezámolajjal, csilivel ízesítve.
pirum namul비름나물Disznóparéj előfőzve, ízesítve.
nengi namul냉이나물
Pásztortáska előfőzve, fokhagymával, újhagymával és szezámolajjal ízesítve.
tolnamul돌나물Varjúháj fiatal hajtásai kocshudzsang szószban.
kogumaszun namul고구마순나물
Édesburgonya fiatal hajtásaiból készített namul.
kadzsi namul가지나물Leforrázott vagy gőzön főtt, esetleg hirtelen sütött padlizsán.
toradzsi namul도라지나물Platycodon grandiflorus gyökere főzve.
moü namul머위vörös keserűlapu (Petasites japonicus)töndzsanggal vagy kocshudzsanggal keverve.
cshamnamul참나물Pimpinella brachycarpa gyökeréből
jucshe namul유채나물Repce hajtásából készül.

Megjegyzések