Pork jjim, párolt sertéstarja zöldségekkel

A koreaiaknál a párolt húsételek összefoglaló neve a jjim (ccsim) és jellemzőjük a hosszú ideig történő párolás, amíg a hús szinte szétomlik magába szívva nedvességet és a pácot, a párolólé pedig teljesen összesűrűsödik.

Mi tegnap 3 nagyobb szelet sertéstarjából készítettünk ételt, de szokták bordából, combból készíteni illetve a sertés mellett marhából is.

A koreaiak roppantúl kényesek a hússzagra illetve a vérre, ezért párolás előtt a hús számos előkészítő folyamaton átesik, amíg párolásra képes nem lesz. :). Először is hideg vízben kiáztatjuk belőle a vért kb. 3 óráig. Ezután lemossuk és kisebb darabokra (3 cm hosszú, két cm széles) vágjuk. Ezt követően előforraljuk.

Előforralás:

A forralni való hideg vízbe teszünk 5 egész borsot, 2 babérlevelet, 2-3 egész, pucolt fokhagymagerezdet és 2 újhagyma fehér gyökérrészét. Forraljuk a hússal 5-10 percig és még teszünk bele egy evőkanál instant kávét. Ezután leöntjük a levet és hideg vízzel a húsokat egyenként lemossuk. (a megmaradt zöldségeket, fűszereket eldobjuk)

Ezután elkészítjük a húspácot. Jól összekeverjük, beleforgatjuk a húst és kb. fél óráig pácoljuk.

Pác:

4 ek. szójaszósz
1 ek. kristálycukor
1 ek. mirim (egyfajta borecet) https://www.maangchi.com/ingredient/cooking-wine
4 ek. víz
1 ek. apróra vágott fokhagyma
2 ek. apróra vágott újhagymaszár
1 ek. szezámolaj
pár szem egész feketebors
1 fél koreai nashi körte (hámozva és reszelve)
1 fél hagyma hámozva és reszelve

Párolás:

Ezután a pácolt húst beletesszük egy fazékba, annyi hideg vizet teszünk rá, hogy ellepje és elkezdjük forralni. Ha nagyon kezd elforrni a leve kis vízzel mindig pótolhatjuk. Amíg forr, megpucolunk egy burgonyát, egy kb. 4 cm-es jégcsapretket, egy 5-6 centis répát, 1 gombát, 1 shitaake gombát egy fél hagymát, 1 újhagymát és egy fél zöld csilit. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, éleit lekerekítjük, és folyamatosan adjuk hozzá a párolóléhez. Először a legkeményebb zöldségek jönnek, a burgonya és a retek, ha ezek félig megfőttek, jöhet a répa, ha ez is már majdnem puha, jönnek a gombák és végül a hagymák és a csili. Fedő alatt kislángon lepárolom a levét.

Tálalás:

A koreaiak nagyon figyelnek arra, hogy az étel ízlésesen legyen feltálalva. Egy tálka közepére halmozzuk a húst és mellék körbe külön csoportokba a zöldségeket.Bevallom nekem eddig ez az étel a kedvencem!






Megjegyzések