Tubu csorim (Dubu jorim)


A csorim |조림||jorim) olyan ételek összefoglaló neve, amelyeket lassú tűzön főzve, dinsztelve/párolva készítenek, szójaszósszal vagy csilipaprika-szósszal (kocshudzsang). A szó a csorida (조리다) igéből származik, aminek jelentése „elfőzni (a levet)”. Az elfőzés itt azt jelöli, hogy az ételt összefőzik a szósszal, amíg a folyadék nagy része el nem párolog. Kiváló sörkorcsolya és vendégváró, Koreában banchanként, azaz kísérőfogásnak tálalaják.



Hozzávalók:

1 doboz kemény (firm) tofu
3 ek. étolaj
1 tk. szezámolaj
1 tk. szezámmag
2 gerezd fokhagyma
½ vöröshagyma
1 szál zöldhagyma (feje, és 2 szál zöldje)

Szószhoz:
1 ek. szójaszósz
1 tk. cukor
pici só
csípős paprikapehely (gochugaru) – ízlés szerint, de minimum 1 tk.
½ csészényi víz

A tofut leöblítjük, óvatosan, de alaposan megtörölgetjük papírtörlővel, felszeleteljük kb. „falatnyi” darabokra, itt is felitatjuk a nedvességet, félretesszük.

Ezután a zöldhagyma fehér részét, a 2 gerezd fokhagymát és a vöröshagymát nagyon apróra kockázzuk. A zöldhagyma zöldjét vékony karikára szeleteljük, illetve egy kicsit belőle ferdére vágunk, amit díszítésnek félretesszük. A díszítésre szánt zöld kivételével egy kistálkába tesszük a felaprított hagymákat.

Serpenyőben 3 ek. étolajt hevítünk, ha elég meleg óvatosan egyenként belehelyezzük a tofut, egy oldalát kb. 7-8 percig sütjük jó lángon. Néha rázogassuk meg a serpenyőt. Piroskás, ropogósra sütjük, majd ugyanígy járunk el a másik oldalával is. Ha kész, kiszedjük egy tányérra.

Egy külön kis tálkában elkészítjük a szószt: szójaszósz, cukor, pici só és a gochugaru, valamint a 100 ml víz alapos összekeverésével. 

A serpenyőben maradt olajon megsütjük a hagymákat, úgy, hogy megpiruljanak! Utána ráöntjük a szószt, és addig sütjük állandó kevergetés közben, amíg „besűrűsödik”, zselészerűvé válik.

Még a forró serpenyőben belekeverjük a sült tofut a szószba, hogy jó alaposan befedje mindenhol.
Tálaláskor finoman megöntözzük  tk. szezámolajjal, megszórjuk szezámmaggal és zöldhagymával
díszítjük.

Az alábbi kép illusztráció egy koreai oldalról és jól szemlélteti az ízléses tálalás fontosságát. Az enyém elsőkörben nem sikerült ilyen szépre, de rajtavagyok.




Készítette: 세미짱 - http://semizzang.tistory.com/68, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58381334

Számtalan zöldségből készíthetünk ilyen ételt.

  • csangdzsorim (장조림): marhahús szójaszószban hosszú ideig lassú tűzön főzve, tyúk- vagy fürjtojással tálalva
  • jongun csorim (연근조림): lótuszgyökérből
  • kkenipdzsorim (깻잎조림): kínai bazsalikom leveléből
  • kodungo csorim (고등어조림): makréla daikonretekkel
  • tubu csorim (두부조림): a tofut szójaszószban, kevés szezámolajban, fokhagymával és újhagymával dinsztelik
  • uongdzsorim (우엉조림): nagy bojtorján gyökeréből

Megjegyzések