
Franciaországi sítúrámról egy tucat sajttal tértem haza. Meg szerettem volna kóstolni a sajtjairól híres ország kínálatát és végre szerettem volna érteni egy kicsit a sajtokhoz. A legelső próbát egy furcsa rózsaszínes kérgű, belül ránézésre camembertre hajazó sajttal tettem, hiszem ezt tűnt a legbizarabbnak az általam összeválogatott összes sajt közül, s ezért ez keltette fel leginkább az érdeklődésemet. Ahogy kinyitottam a sajtot védő fóliát, megcsapott az érett sajtokra jellemző, kellemesen átható szag. Összeszedtem a bátorságom és beleharaptam, de szerencsére nem kellett csalódjak! Egy igen finom, krémes állagú, intenzív aromájú sajtot ismerhettem meg a személyében. Mint kiderült, a Munster Gerome egy elzászi klasszikus! Európa egyik legrégebbi mosott kérgű vagy rúzsos sajtja, amit az elzászi szerzetesek már a VII. századtól kezdve készítenek. A mosott kéreg pontosan azt jelöli, hogy a sajtot az érlelése során folyamatosan valamilyen folyadékba mártják vagy lemossák, ezzel is elősegítve a kérgen levő baktériumok (Brevibacterium Linens) szaporodását. Ez a folyadék lehet sós víz vagy alkohol (sör, bor, brandy vagy ezek keveréke), és a módszer azt a célt szolgálja, hogy a sajt belül ne száradjon ki és megtartsa ruganyos, lágy textúráját. Ez a folyamat adja meg a sajt küllemének színezettségét is, mely fiatalon rózsaszínes, viszont érett állapotban narancsossá válik. A sajtot a vogéz tehenek - alpesi szarvasmarha fajta - tejéből készítik és minimum három, de inkább tíz hétig érlelik. A sajthoz leginkább a szakirodalom szerint egy elzászi fűszeres tramini vagy muskotályos illetve egy minőségi német rizling illik, de szerintem egy jó kis balatoni olaszrizling, vagy somlói juhfark is kitűnő párosítás lenne.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése