Kimchi jjigae, avagy koreai erjesztett káposztás sertéslapocka ragu


A jjigae-k, csigék sűrűbb korai levesek, már-már a ragu állagát ütik meg. A kimcsi pedig a mi savanyú káposztánkra emlékeztető, fűszerekkel hónapokig fermentált káposzta. A kimcsi csigéhez a jó érett kimcsit javasolják. Az étel roppant csipős két hatalmas kanál csilipasztát és még extra csilipelyhet is tartalmaz, ezért utána még sokáig lángolhatunk, átfagyott leginkább téli estékre javasolnám.

Hozzávalók:

         sertéslapocka, vagy tarja (20-25 dkg)
         kimcsi (25-30 dkg)
         közepes keménységű, levesbe való tofu (koreaiul: dubu)  (10-15 dkg)
         vöröshagyma (fél fej)
         újhagyma (2-4 szál)
         jégretek (4-5 szelet)
         szárított tengeri alga, (kelp, japánul dashima)  (kb. 1 tenyérnyi)
         kristálycukor (1 teáskanálnyi)
         anchovi (szardella) szósz (2 kanálnyi)
        2-3 közepes nagyságú szárított szerdella (anchovi)
         gochujang  (1-2 kanálnyi, csilipaprikakrém)
         gochugaru (csilipaprika pehely) - ízlés szerint, de legalább 1 teáskanálnyival
        
Elkészítés:

Egy külön fazékban elkészítjük az alaplét. Vékonyan felszeleteljük a retket, az algával, a fejétől, belső részétől megtisztított szardellával és a zöldhagyma gyökérrészével együtt belehelyezzük a fazékba, 6-7 dl hideg vizet öntünk rá, nagyobb lángon feltesszük főzni. Forrás után hozzáadunk 2 kanál szardellaszószt. Kb.15 percig főzzük. Az első fazékból csak a szűrt lére lesz szükségünk a jjigae elkészítéséhez. (a főtt algát/retket később külön is elfogyaszthatjuk, kárba ne vesszen)

Egy másik fazékban alaposan kinyomkodjuk a kimchi levét, majd felszeleteljük az erjesztett káposztát nagyjából 2-3 centis kockákra, a darabokat szintén a fazékba helyezzük. Felcsíkozzuk a sertéslapockát (2-3 cm hosszú, 1 cm széles), és a vöröshagymát (félhold alakúra), majd ezeket is a fazékba tesszük. Az újhagyma törzsét rombusz alakúra felszeleteljük (kb. 1 cm), fazékba tesszük, a zöldjét kis karikákra szeljük, és ezt félretesszük későbbi felhasználásra. 

Az alaplé tartalmát leszűrve az alaplét a kimcsis fazékba öntjük, és fedő alatt főzzük kb. 20 percig. Kevés alaplét félreteszünk, hátha később fel kell önteni a sűrűsödő jjigae-t. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a cukrot, és a gochujangot, és a csilipaprika pelyhet is.

A koreai ételek sajátossága, hogy egyszerre kell érezni a csípősséget, a sósat, az enyhén édeset és a savanyút – selymes összhangban egymással! Ezért ezen ízek harmóniájának meglétére nagyon figyeljünk!

Felszeleteljük a tofut, rátesszük a jjigae tetejére és lefedve további 7-10 percig főzzük az ételt. Tálaláskor az újhagyma karikákra vágott zöldjével díszítjük, főtt rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat!




Megjegyzések