Genepi

Német és osztrák vonatkozásban az alpesi gyógynövény likőröknek se szeri se száma. Én nagyon kedvelem ezeket az édesen fűszeres kontyalávalókat. Sőt bevallom, nőiesebb hangulatomban egy Jager akár szívesebben lecsúszik, mint egy Unikum. Arról viszont fogalmam sem volt, hogy a franciák is készítenek hasonló gyógynövénypárlatokat a Francia Alpokban növő artemisia fajokból. A Chartreuse szerzetesek már négyszáz éve foglalkoznak a Genepi készítésével, de állítólag az összes hegyi túrázónak meg van a saját házi receptje. Az alapszabály az, hogy 1 liter 40 százalékos alkoholba (pl. vodka) 40 darab genepi növényt kell áztatni 40 gramm cukor hozzáadásával. Az eredmény egy nagyon kellemesen gyógynövényes ízű, inkább édeskés, de viszonylag erős aperitif. Nekem nagyon bejött!

Megjegyzések

  1. magyarul szeretnem tudni hogy hogy hivjak

    Itt kell tesó Hogy hívják magyarul a Zsófit itt kell tesó Hogy hívják magyarra soffit aujourd'hui pour découper la viande

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése