Minden napra egy alma

Na egyelőre elég a sajtokból, végtére is ez nem kizárólag egy sajtblog! J
Sajtblognak viszont ajánlom a Napisajt oldalt szerkesztő blogger társam írásait, valamint rátaláltam egy kézműves sajtkészítő oldalra, mely segítségével bárki kipróbálhatja elkészíteni az ezidáig bemutatott sajtokat (csak jó minőségű tej illetve egy kis türelem szükséges).


A tegnapi bejegyzésben említettem egy almafajtát, amin lehet, hogy egyesek átsiklottak, viszont számomra alkalmat ad arra, hogy továbbgördítsem a gondolatot, és elmeséljem idei almakalandjaimat. Történt ugyanis, hogy az idén a lakásom melletti aluljáróba beköltözött egy szabolcsi almatermelő. Megfogadva az angol szólás intelmeit „An apple a day keeps the doctor away!” (Naponta egy alma, és elkerülöd az orvost!), a tél folyamán sorra megkóstoltam a felkínált mosolygó gyümölcsöket. Volt persze a jól ismert Idared, Jonatán, Starking, Golden kvartett, de az én szemeim leginkább a Redrom és a Mutsu almákon akadtak meg, előkészítve ízlelőbimbóim számára a terepet. Mint kiderült a Mutsu almafajtát Japánban nemesítették a Golden Delicious és az Indo keresztezésével. Héja viaszos, zöldes, húsa roppanós, fűszeres, és rendkívül zamatos. Érési ideje október eleje-közepe, viszont kiváló ízét, kellemesen üde savasságát, jó húsállagát késő tavaszig megőrzi.
Az álmok netovábbja viszont, a nálunk csak Redromnak becézett, de valójában jobb helyeken Red Rome-nak nevezett (Vörös Róma) almafajta.


Ez a fajta tényleg a hófehérkék kedvence: szabályosan gömbölyű, egységesen sötétpiros, hófehér, roppanós húsú, szóval, egyszerűen maga a tökély! Állítólag 1848-ban fedezték fel Ohió államban, és az eredetileg zöldes termésű növénykét nemesítették ki amerikai kertészek, többek között Noble Law. Az ő munkája során jött létre a Law fajtaváltozat, amely híres arról, hogy megőrizte a vörös színét, mert korábban a kertészeknek sokszor kellett azzal szembesülniük, hogy a termésen kiütött az ősfajta zöldes árnyalata. Az Redrom (maradjunk a magyarban bevett elnevezésnél) a szakácsok kedvence is, mert sütésnél, és főzésnél megőrzi roppanósságát, sőt állítólag még extra ízanyagok is feltörnek belőle.

Megjegyzések