Tomme de Chevre

A tomme egy általános elnevezése a Francia Alpokban illetve Svájcban készülő azon sajtoknak, amelyeket lefölözött tejből - a tejszín eltávolítása után - készítenek. Ebből következően a tomme zsírtartalma alacsony, éppen ezért karcsú alakjuk megőrzésében érdekelt hölgyeknek (illetve uraknak) igen ajánlott. Az aludt tejet ezután egy vászonanyagon át lecsöpögtetik, és kipréselik belőle a tejsavót. A chevre a kecskesajt általános elnevezése a franciáknál. A fent említettekből tehát egyenesen kikövetkeztethető, hogy a sajtom egy alacsony zsírtartalmú kecskesajt a Francia Alpokból.
Azonban Tomme de Chevret nem csak az Alpokban, ezen belül is jellemzően Savoyában gyártanak, hanem a spanyol határoz közeli Pirenneusokban illetve Korzikán is készítenek. Mivel azonban a kecskék mindenhol más és más természeti adottságokon serdülő füvet legelésznek, a franciák a terroir elv - minden termőterület egyéni karakterisztikával bír - alapján a Tomme de Chevre sajtokat nagyon is megkülönböztetik. Állítólag a pireneusi (Tomme de chevre des Pyrenees) a legízesebb. Általánosságben elmondható, hogy ez egy félkemény sajt, amelyen fehér, kékes, sőt esetenként pirosas nemespenész réteg képződhet.
Én szeretem a markáns ízű kecskesajtokat, de azért az erős animális jegyeket nem kedvelem. A Tomme de Chevrem azonban egy nagyon harmónikus ízű, pikáns sajt, amelyet egy élmény volt barna rozskenyérrel és Mutsu almaszeletekkel majszolgatni!

Megjegyzések