A történet úgy kezdődik,
hogy karácsony előtt vettem egy nagy zacskó mákot, ami még az ünnepek
elmúltával sem végezte süteményben, ezért kezdtem aggódni, hogy megavasodik...
A beigli szezon már rég
lejárt, hagyományosan a mák sem egy nyári alapanyag, mégis, ha a rétesre
gondolok, akár az is lehet. Így hát nagy keresgélésbe kezdtem és rábukkantam
egy réges-rég elmentett Kaldeneker
receptre, ami most jó szolgálatot tett! A történet egyszerű, ezért roppant
nekem való és szinte minden volt otthon. Sőt, a tésztába még tojás se kell!
Hozzávalók a tésztához:
14 dkg liszt
14 dkg vaj
7 dkg porcukor
5 dkg darált mandulabél
(opcionális, én most mandulaaromával helyettesítettem)
csipetnyi só
A töltelékhez:
A töltelékhez:
3,5 dl tej
12 dkg cukor
1 db fahéjrúd
20 dkg darált mák
csipetnyi só
5-10 dkg búzadara
1 db citrom héja
2 evőkanál rum
fél marék mazsola
A történet úgy kezdődik,
hogy a tészta alapanyagait egy keverőtálban jól összegyúrjuk. Ha hideg a vaj,
jó sokáig kell gyúrni, hogy a morzsalék összaálljon, de semmi pánik, idővel
összeáll. Ha van otthon mandulánk, tegyünk bele, ettől jó omlós lesz a tészta.
Ha szép egyenletes az összegyúrt massza, fogjuk és tegyük be a hütőbe és
pihentessük egy kis ideig.
Egy 20x14 centi átmérőjű
tepsibe tegyünk sütőpapírt. Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra a tészta kétharmadát, majd óvatosan
béleljük ki vele a tepsi alját. Mivel elég morzsalékos a nyers tészta, biztos
nem sikerül egyben belehelyezni a tepsibe, de a kezünkkel töltsük fel a tészta
elsimításával, húzogatásával a hiányzó részeket.
A töltelékhez két deci
tejet forraljunk fel 10 dkg cukorral és a fahéjrúddal, majd adjuk hozzá a
darált mákot és a mazsolát. Hagyjuk állni 10 percig. Egy másik lábasban
másfél deci tejben, egy csipetnyi sóval és a maradék cukorral főzzük meg a
búzadarát.
Keverjük a megfőzött
darát a mákhoz, reszeljük bele a citrom héját, és ízesítsük rummal. Ha túl híg
a massza, tegyünk bele még búzadarát, a sütőben ez majd megdagad és összefogja
a tölteléket. Keverjük jól össze, majd tegyük a tésztával beborított tepsibe. A
tölteléket kanállal egyengessük el simára és a tetejére reszeljük rá
káposztareszelővel a maradék tésztát.
Előmelegített
sütőben 150 fokon süssük 40-45 percig. Ha elkészült, vágjuk kis kockákra.
A
készterméket ópium kockának neveztem el a mák körüli nagy felhajtás miatt,
legalábbis a külföldiek körében. :) Legközelebb mazsola helyett meggyel is
kipróbálom!
Jó
étvágyat és kellemes delíriumot!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése