Töltike, avagy török töltött szőlőlevél

Régóta szemezgetek ezzel a recepttel egy korábbi törökországi túrán beszerzett szakácskönyv egyik oldalán. Valahogy mindig elmaradt a megvalósítása, vagy nem szedtem időben szőlőlevélet (csak a zsenge, maximum júniusi levélből lesz puha) vagy nem voltak otthon zöldfűszerek. De most egyszercsak beleakadt a szemem a kertünk végében a szőlőlugasba és belém ötlött a gondolat: Töltött szőlőlevelet kell készítsek!
(sajnos már én is júliusban szedtem a levelet, ezért lehetne puhább is, de azért még elmegy :)



Hozzávalók:

150 gr rizs
1 citrom leve és héja
olivaolaj
1 nagy csipet só
1 nagy csipet cukor
1 kk fahéj
1 kk bors
1 db paradicsom
egy mentaág
egy kaporág
1 zacskó fenyőmag
20-25 szőlőlevél

Először elkészítem a tölteléket. Kis lábosban olivaolajon megdínsztelem a rizst, sózom, cukrozom, beleteszem a elkockázott paradicsomot, a fenyőmagot, felöntöm 1 dl vízzel és puhára főzőm. Ha kész megborsozom, megfűszerezem fahéjjal, és hozzáadom a felaprított mentalevelet és friss kaprot valamint a citromhéjat. Ezektől nagyon pikáns íze lesz!

A szőlőleveleket megmosom és forró vízben 5 percig főzöm. Ha kész, jéghideg vízbe teszem, hogy sokkot kapjon és jól megpuhuljon. A leveleket fényesebb oldalukkal lefelé teszem és a káposztához hasonlóan megtöltöm. 1 nagy kávéskanál tölteléket teszek a levél közepébe,  kétoldalát ráhajtom, végül a levelet a szélesebb végétől a keskenyebb felé felgöngyölöm.

Egy nagy serpenyőbe teszem a felgöngyölt töltikéket, ráöntök 1 pohár vizet valamint egy fél citrom levét. 1 óráig főzöm, míg a levelek felszívják a folyadékot és jól megpuhulnak. A kész töltikéket ezután egy kisebb kerámiatálba helyezem, meglocsolom citromlével és olivaolajjal, jól behűtöm, majd előételként tálalom!

Ha nincsenek vendégeim, egymagam eszem meg és falatozva úgy érzem magam mint a szultán háremében! :)




Megjegyzések