Csokis-mogyorós kuglóf

Ezt a receptet egy Dr. Oetker sütőpor papírjának a hátulján találtam, és már régóta kipróbálásra várt. Szerencsére most az összes hozzávaló megtalálható volt itthon, ezért alig vártam, hogy kipróbálhassam. Végre módomban állt a régóta polcon heverő szilikon kuglófformát is lecsekkolnom és örülök, hogy tökéletesre vizsgázott. A kuglófot a magyar-horvát vizilabdameccs utáni örömködésre készítettem. A meccs sajnos a várakozásokkal ellentétesen alakult, de a kuflóf tökéletes vígaszul szolgál elvesztettt vizilabdameccs vagy esős időjárás miatti búslakodás esetén is.

Az eredeti receptet és kicsit túl vajasnak gondolom. Lent közlöm az eredeti változatot, és zárójelben mellette az általam jövőben eszközölendő módosításokat is!



 Hozzávalók:

200 g vaj vagy margarin (elég lenne 100-150 gr)
250 gr cukor
1 zacskó vaníliáscukor
5 tojás (4 is elég)
2 evőkanál rum
1 csipet fahéj
180 gr őrölt mogyoró
120 gr liszt (ha kevesebb a mogyoró, mindenképp növeljük a liszt mennyiségét)
1 zacskó sütőpor
100 gr csokireszelék
Díszítéshez: 1 tábla tortabevonó

A vajat érdemes előre kivenni a hűtőből, hogy kicsit megolvadjon. Ha puha, kikeverem a cukorral, és a mogyoró valamint a csokireszelék kivételével, összekeverem a többi hozzávalóval. Ha van robotgépünk, érdemes minimum egy percig a legnagyobb fokozaton verni, hogy a tojásfehérje jól felhabosodjon. Ezután hozzákeverjük az őrölt mogyorót és belereszerjük az étcsokit. Úgy ahogy van egy szilikon formába öntjük a tészánk. Ha ilyen nincs, akkor kivajazott, kilisztezett egyéb kuglófformába. (Érdemes beszerezni a szilikont, mert pofonegyszerűvé teszi a munkánk, és nulla energiával, a végén simán kicsusszan belőle a kuglófunk).

Ne ijedjünk meg, ha azt látjuk, hogy a tésztánk eléggé híg! Én sokáig féltem, hogy a végén nem fog összeállni, de összeáll. :) 170-180 fokon 65-75 percig süssük.

Ha kész, hagyjuk kihülni a formában, és ha kihűlt, borítsuk egy deszkára. A tortabevonót gőz felett olvasszuk fel, keverjük össze egy csík vajjal és vonjuk be vele a kuglóf tetejét!



Borongós nyári estékre kiváltképp ajánlott! Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. nem egészen értem, hogy mit mikor kell beletenni. Mintha kétszert tennéd bele a mogyorót??

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése