Bibim guksoo, avagy koreai nyári hideg tészta friss zöldségekkel

A koreai tésztát myeonnak hívják és búzából készül. Ezt a változatát nyáron hidegen fogyasztják sok-sok zöldséggel frissitőként a hőség ellen. A bibim szó az jelenti, hogy vegyes és arra utal, hogy a tésztát sok zöldséggel keverik össze.

Hozzávalók:

1 adag myeon búzatészta

A szószhoz:
150 gr kimchi
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál gochujang (azaz koreai csilipaszta)
1 evőkanál kriszálycukor
1 evőkanál szezámolaj
fél evőkanál csilipor
1 evőkanál koreai szilvaszósz

Tetejére: 1 levél saláta, 10 dkg uborka, egy marék retekcsíra, 1 egész főtt tojás

A tésztát a koreaiak számomra igen érdekes módon főzik. A tésztát forró vízbe kell tenni, de amikor a víz felforr, rá kell önteni egy bögre hideg vizet, ezután hagyni másodszor is felforrni, majd erre jön megint a hideg víz és amikor újra felforrt a víz, a tészta kész! Ezután gyorsan kell dolgoznunk, mert nem szabad, hogy a tészta összeragadjon. Szűrőben gyorsan hideg víz alá kell tennünk és mintha ruhát mosnánk, erőteljes gyömöszölő mozdulatokal ki kell gyúrni a tésztából a felesleges keményítőt. Nem kell félni, a tészta nem fog elszakadni. Amikor kész, félretesszük lecsöpögni.

Ezalatt elkészítem a tésztaszószt: A kimcsit felaprítom és kis tálban összekeverem a szósz többi hozzávalójával, majd a tésztával.

Tálalásnál egy nagyobb tálban felpúpozom a fűszeres tésztát, ráhelyezem ízlésesen a zöldségeket és a közepére a fél főtt tojást. Ezután annyira marad csak hátra, hogy jóízűen pálcikával elfogyasztom.



Megjegyzések